Gluten-fri, mejeri-fri, vegansk alternativ(V)
Med massör av höstäpplen undrade jag om äpple skulle alls passa med choklad, så jag provade, och det var underbart! Det skulle även passa bra till Jul med lite extra ’Julkryddor’.
Ingredienser:
· 3 dl GF-mjöl blandning (t.ex. cassava, amaranth, tapioca, bovete, teff)
· 1,5 dl mandlar malda el. mandalmjöl (el 1dl extra GF-mjöl)
· 2 msk hampafrö (om du vill)
· 1 dl socker (moskavado/kokos/rå socker)
· 2 dl eko russin
· ~1,5 dl eko kokos pulver
· 1,5 tsk bakpulver
· 1 tsk bikarbonat
· 2 tsk kanel
· 2 tsk kardamumma
· ½-1 tsk kryddnejlika
· Lite skak kryddpeppar och ev ingefära om du vill.
· 2 tsk psylliumfrö skal
· 2 ägg, eller 2 msk psylliumfrö skal (fiberhusk)V
~5 äpplen (medelstora)
· 50-100g mörk choklad (70-100%)
· 1 dl solrosolja/olivolja/kokos olja
· 1 msk lönsirap (om du vill)
· 250ml växtbaserad dryck eller 2-3 msk kokosmjölk och 200ml extra vatten.
· ~4-5 dl färsk kockade vatten (eller så mycket som behövs)
Metod
Hacka nötterna och hampafröna till mjöl i en matberedare eller blandare (eller köpa mandelmjöl eller lämna ut nötterna helt.)
Kombinera alla torr ingredienser förutom kakao i en stor skål.
Gör en brunn i mitten, och lägg till ev. ägg, 3 riven äpple, olja, och växtmjölken. Rör lite för att kombinera de blötta ingredienserna med varandra.
Häll i runt hälften av het vattnet och rör med stor sked för att blanda. Lägg till kvarvarande vattnet och rör tills det har kombinerats. Om det känns för tjock, lägg till lite mer hett vatten (eller hur mycket behövs). Det skulle vara en tjock smet som ändå går att hälla in till bakformen med hjälp av en stor sked eller slickepott.
Lägg till 1 äpple hackade, och rör för att kombinera.
Överföra hälften av smeten till rund eller lång bakform täkt med bakplåtspapper.
Lägg till kakao till kvarvarande smetet och rör för att kombinera. Läg till lite mer kokt vatten för att nå ungefär samma smet konsistens.
Lägg till hackade eller smulade choklad bitarna och rör om.
Överföra till bakformen ovanpå ’äpplekaka’ lagret.
Dekorera med skivor av sista äpplet.
Baka i ugnen 180˚C for ~35-40 min i rund bakform, eller 45-50 min i lång bakform.
Testa med tandpetare. Om det kommer ut kladdig, baka ytligare 10min eller så.
Låt svalna under ren bakduk.
Förvara oätna kaka i kylen i sluten låda. Det blir saftig och fastare efter det har svalnat, och är väldigt lätt att skära utan att det smular.
Kommentär:
Beroende på vilken typ av mjöl du använder och hur mycket riven äpple, kan vattenmängden variera. Om du gör en fastare smet (mindre vatten), kommer kakan jäsas mindre i ugnen, om det är för mycket vatten kan det vara som pudding på insidan eller behöver bakas längre. Inget är fel, det är bara olika resultat.
Tips: Om man inte har massa olika GF-mjöl sorter och men ändå vill baka en gott kryddig äpple och choklad kaka, går det bra. Välja den mjöl du har. Använder man vetemjöl, då blir kakan fluffigare. Man kunde även göra 50:50 vetemjöl och GF-mjöl.
Comments