top of page
  • Skribentens bildChrista Maynard

Fröknäcke med linser



Ingredients:

· 2 dl linfrö

· 1 dl chiafrö

· 1 dl solrosfrö

· 1 dl pumpakärnor

· 1 dl sesamfrö

· 2 tbsp psylliumfrö skal (fiberhusk)

· ½ tsk himalaya salt

· 2 tsp gurkmeja (valfri)


Instructions

1. Natten innan blottlägg linserna, solrosfrö and pumpakärnor i en skål med mycket vatten (det kommer att kastas). Byt gärna vattnet ett par gånger.

2. Nästa dag, skölj linser, solros och pumpafrö 3-4 gånger, häll av all vatten, och blanda tillsammans med de övriga torra ingredienserna.

3. Häll över 8dl färsk kockade vatten och rör om. Lått sitta i rumstemperatur med lock på, i ca 3 timmar. Rör om då och då.

4. Bred ut över två ugnsplåt med bakplåtspapper/silicon papper (jag använder silikon slickepott). Här kan du försöka skära i bitar av önskad storlek om du vill, men de kommer kanske att smälta tillsammans ändå.

5. Torka i ugnen 80ºC i ~2-5 ti (eller dehydrator) tills de är torra (alt rosta snabbare 100-120ºC ~1-2ti). Öppna ugns lock regelbunden att släppa ut ångan. När ovan sidan är relativ torr, vänd och torka på andra sidan ~30min. Tid som behövs beror på hur snabbt man får ut fukt från ugnen och vilken temperatur man väljer. Att torkar på lägre temperatur hjälps förvara nyttiga fetterna och minska förvandling av de till skadliga ämne som sker med upphettning till högre temperaturer.


Om du har en dehydrator får du rå knäcke.


Förvara i lufttät burk


Tips:

Hacka upp 1 dl färsk rosmarin och blanda in I smeten, eller smaksatta med andra färska eller torra kryddor.


13 visningar0 kommentarer
bottom of page